Weet wat je in huis haalt

Een pup is geen product, maar wordt door sommige fokkers wel zo gezien. Om te voorkomen dat je een pup koopt bij een foute fokker, met alle nadelige gevolgen van dien (ziekte/agressie/extra kosten), helpen ze je op deze site bij het zoeken naar een FAIRPUP. Een FAIRPUP is een pup uit een eerlijk nest. Doe de FAIRPUP-CHECK op http://fairpup.nl/fairpup-check/  !

 

Alles wat u moet weten over de stamboom van de hond en waarom een hond met stamboom kopen een betere keuze is: 

https://www.houdenvanhonden.nl/kopen-verzorgen-en-opvoeden-van-je-hond/waarom-een-stamboomhond/wat-is-een-stamboomhond/


 

 

 

We kunnen identificeren wat overgewicht en obesitas voor mensen lijken maar we hebben moeite om het voor onze honden te doen...

 

OVERGEWICHT

 

 Wat is overgewicht? Overgewicht is een overmatige ophoping van vet in het lichaam. Overgewicht ontstaat doordat de kat of hond meer energie opneemt dan hij verbruikt. De calorieën uit de voeding die uw kat of hond niet nodig heeft voor zijn dagelijkse bezigheden worden opgeslagen als vet. Als het lichaamsgewicht van uw kat of hond minder dan 15% boven het ideale gewicht is, wordt van overgewicht gesproken. Als het lichaamsgewicht van uw kat of hond 15% of meer boven het ideale gewicht is, spreken we zelfs van vetzucht of obesitas. Bij meer dan 30% van de katten en honden in Nederland is sprake van overgewicht of vetzucht. Te veel eten in combinatie met te weinig beweging, is de meest voorkomende oorzaak van overgewicht. Het geven van tafelresten of tussendoortjes vergroot daarbij het probleem. Jonge katten en honden die meer energie met de voeding opnemen dan ze nodig hebben, krijgen later vaak last van overgewicht. Bovendien lopen pups die te zwaar zijn een groter risico op het krijgen van bot of gewrichtsproblemen. Daarnaast neemt het gewicht meestal toe na sterilisatie of castratie terwijl de voedselopname van uw kat of hond niet verandert. Dit kan komen doordat de hormoonhuishouding van het lichaam na sterilisatie of castratie verandert en de kat of hond wat minder actief wordt en dus minder calorieën nodig heeft. Incidenteel kunnen stofwisselingsstoornissen of medicijngebruik overgewicht tot gevolg hebben.

 

De risico’s van overgewicht 

 

Katten en honden met overgewicht leven meestal korter en zijn vaak minder gezond dan katten en honden die een optimaal gewicht heb-ben. Het teveel aan lichaamsgewicht belast de botten en de gewrichten en kan reeds aanwezige aandoeningen zoals gewrichtsproblemen (artrose) verergeren. Katten en honden met overgewicht voelen zich bovendien vaak niet prettig, kunnen slechter tegen hitte en kunnen minder goed spelen en bewegen. Ook hebben ze minder weerstand tegen infecties en lopen ze meer risico tijdens operatie en narcose. Doordat katten en honden met overgewicht minder bewegen neemt het energieverbruik af, waardoor de problemen van overgewicht of vetzucht alleen nog maar verergeren.

 

De belangrijkste risico’s van overgewicht zijn:

 

• Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen

• Verminderd uithoudingsvermogen

• Leveraandoeningen

• Suikerziekte (diabetes mellitus)

• Grotere risico’s bij operaties en narcose

• Slechte huid- en vachtconditie

• Verminderde weerstand tegen infecties

• Hart- en ademhalingsproblemen

 

Hoe herkent u overgewicht?

 

  De verschijnselen bij overgewicht zijn:

 

•Vetophoping op de ribbenkast, ruggengraat en staartbasis

•Dikke buik en verlies van taille

•Verminderd uithoudingsvermogen

•Slecht bestendig tegen warmte

 

Een gemakkelijke manier om te controleren of uw kat of hond overgewicht heeft, is zijn ribben te voelen door met een vlakke hand over de borstkas te strijken. Als u de ribben niet of met moeite kunt voelen, dan is uw kat of hond te zwaar. Daarnaast kunt u uw dier bij ieder bezoek aan de dierenarts laten wegen, zodat veranderingen in het lichaamsgewicht vroegtijdig opgemerkt worden. Bij de behandeling van overgewicht spelen drie factoren een rol: de voeding, de lichaamsbeweging en het gedrag van uw kat of hond.

 

•Dieetvoeding

 Indien uw kat of hond last heeft van overgewicht of vetzucht zal hij moeten afvallen. Dit kan worden bereikt door de energieopname via de voeding te verminderen en het energieverbruik door middel van meer beweging te stimuleren. Uw dierenarts zal een streefgewicht voor uw kat of hond vaststellen en aangeven hoeveel hij per dag mag eten. Meestal wordt een energie-arme (calorie-arme) dieetvoeding voorgeschreven. De duur van de afval (vermagerings) periode is afhankelijk van hoeveel uw kat of hond moet afvallen. Gewichtsverlies moet altijd geleidelijk plaatsvinden. Dit is vooral bij katten heel belangrijk. Vasten kan bij katten namelijk leiden tot leververvetting. 

 Leververvetting is een levensbedreigende aandoening waarbij vet in de lever wordt opgestapeld. Zowel katten als honden mogen per week maximaal 2% van het lichaamsgewicht afvallen. Daarom wordt geadviseerd het gewicht om de 2 weken te laten controleren bij uw dierenarts. Als uw kat of hond geleidelijk gewicht verliest, is het namelijk gemakkelijker om hem op het ideale gewicht te houden zodra het streefgewicht is bereikt. Over het algemeen duurt het meerdere maanden tot het streefgewicht wordt bereikt.

 

•Lichaamsbeweging

 Door regelmatig te bewegen (zoals lopen en rennen) wordt door het lichaam meer energie verbruikt. Voor honden is zwemmen een goede beweging, vooral als de hond gewrichtsproblemen heeft. De lichaamsbeweging moet wel langzaam opgebouwd worden. Uw dierenarts kan het beste bewegingsadvies voor uw hond geven. Bij katten kan de beweging gestimuleerd worden door de kat actief naar haar voeding te laten zoeken en met haar te spelen.

 

•Gedrag

 Het bedelgedrag wordt bevorderd als uw kat of hond telkens iets lekkers krijgt als hij erom vraagt. Daarom is het belangrijk dat hij geen tussendoortjes krijgt. Verder hebben katten een aantal speciale gedragspatronen die stress voorkomen. Als het natuurlijke gedrag van de kat niet wordt gerespecteerd, zal zij dit onder andere uiten door meer te gaan eten. Daarom moet de kat de mogelijkheid hebben om zich te verstoppen en om ’prooien’ (speeltjes) te vangen. 

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw dierenarts.

 

 


De nagellengte van de hond is erg belangrijk!


5 redenen om je hond WEL te verzekeren

 

1. Een ongeluk zit in een klein hoekje

Honden zijn net als kinderen en weten niet wat de gevolgen zijn van hun handelingen. Een hond eet in een onbewaakt ogenblik een reep chocolade op of rent zomaar voor een auto de weg op.
Met alle gevolgen van dien. De dierenartskosten kunnen enorm oplopen en dan zul je blij zijn een goede hondenverzekering te hebben afgesloten.

2. Het geeft gemoedsrust

Je moet er niet aan denken dat je je hond moet laten inslapen, omdat je de dierenartskosten niet kunt betalen. Je wilt je hond de medisch noodzakelijke zorg kunnen bieden zonder daar financiële zorgen over te hoeven maken.

3. De meeste dierenartskosten zijn gedekt

Dit verschilt per verzekeraar, maar over het algemeen kun je stellen dat kosten van de dierenarts of een specialist als gevolg van een ziekte, aandoening of een ongeval worden gedekt. Controleer per verzekeraar wat er wel niet verzekerd wordt en wat jij belangrijk vindt.

  • Honorarium dierenarts of specialist in Nederland en soms zelf Europa
  • Medicijnen
  • Verblijf in een dierenkliniek
  • Noodzakelijke operaties
  • Narcose, röntgenfoto’s, echografie
  • Laboratoriumonderzoek
  • Euthanasie

4. Jij bent zelf toch ook verzekerd?

Zo simpel kun je het bekijken.
Als jij een goede verzekering voor jezef hebt afgesloten, waarom dan ook niet voor jouw hond?

5. Psychische hulp voor je hond

Heb je een hond die angstig of agressief is? Of vertoond je hond ander probleemgedrag? Ook gedragstherapie wordt door sommige aanbieders tot op zeker hoogte vergoed.


HET IS WEER DE TIJD VOOR VUURWERK 🎆

 Stress, trauma en zelfs vermissing: oud en nieuw is voor veel dieren zeker geen feest. Het vuurwerk zorgt niet alleen voor veel angstige en gestresste dieren, veel huisdieren slaan ook op de vlucht. Neem als baasje maar zeker ook als dierenoppas extra maatregelen om ongelukken en vermissing te voorkomen. 

Angstige honden kun je herkennen aan hun lichaamstaal: staart tussen de benen, oren plat, hijgen, hun lippen likken, trillen, zenuwachtig rondlopen, piepen, zich willen verstoppen, geen aandacht meer hebben voor eten, spelletjes, knuffels etc. Vertoont jouw (oppas)hond deze signalen? Help hem dan met deze tips het nieuwe jaar in.

Vuurwerkangst voorkomen: geluidstraining

Wil je op de lange termijn vuurwerkangst verminderen, dan kun je daar maatregelen voor nemen. Begin op tijd met het wennen aan geluiden met een cd of vuurwerk app. Bouw dit wel rustig op, forceer je huisdier niet, dan kan de angst alleen maar erger worden. 

Vermissing voorkomen

Rond oud & nieuw raken er ruim 2x zoveel huisdieren vermist dan op een normale dag.Dus is het belangrijk om deze dagen extra goed naar onze dieren om te kijken want ze kunnen echt onvoorspelbaar gedrag vertonen. 

Zorg dat je dier gechipt en getagd isLaat rondom oudjaarsdag honden niet loslopen. Laat een hond ook niet alleen wachten bij bijvoorbeeld een winkel als je even een boodschap moet halen waar honden niet zijn toegestaan. De hond kan schrikken van het winkelend publiek of van vuurwerk dat wordt afgestoken. Als de hond dan zit vastgebonden kan dit zelfs traumatisch zijn.

Sluit ramen, deuren en kattenluikjes rondom oudjaarsavond goed af. Ben je dierenoppas en ben je verantwoordelijk voor een oppashond of -kat? Dubbelcheck of alle dieren veilig binnen zijn, laat je oppashond niet loslopen en let bij het verlaten van een woning altijd extra of de kat of hond niet wegglipt! 

Veilig oud & nieuw in huis

Sluit gordijnen om lichtflitsen buiten te laten, laat deuren ín huis open en laat de dieren zelf een beschut plekje opzoeken. Je kunt het dier wel helpen door een lekker knusse en beschutte plek te creëren, het liefste bij jou in de buurt. Steek zelf geen vuurwerk vlak voor de deur of in de tuin af. Doe een doek over de kooi van je vogels of knaagdieren voor extra beschutting. Zet de televisie aan om geluiden van buiten te neutraliseren. 

Vuurwerkangst verminderen

Allereerst: Zorg dat je 's middags de hond al uitgebreid hebt uitgelaten in een rustig park. Maak vóór de avond valt een extra lange wandeling met veel beweging en spelletjes. Is je hond 's middags zich al buiten niet meer concentreren wegens vuurwerkangst? Ga dan binnen leuke (zoek-, speur- en trekspelletjes doen met je hond zodat hij in de avond moe en voldaan is. Ga niet later dan 22.00 de straat op, vanaf die tijd mag er vuurwerk afgestoken worden.

Honden die extreem angstig zijn voor vuurwerk kunnen met hun lijf in een stresstoestand schieten. Door het dier in te wikkelen in een doek of Thundershirt ( https://www.onlinehondenspeciaalzaak.nl/thundershirt ) voelen ze zich meer thuis in hun lijf en kunnen ze kalmeren. 

Bestraf het angstige gedrag van je hond of kat niet, dit maakt het alleen maar erger. Maar wakker de angst ook niet aan door zelf gestrest of onrustig te raken. Spreek je dier in plaats daarvan bemoedigend toe ('brááf, morgen is het gelukkig weer voorbij') en geef hem het gevoel dat hij er niet alleen voor staat. 

Vuurwerkvrije plek

Er zijn vuurwerkvrije bungalowparken en diervriendelijke hotels te vinden waar je samen met je hond een rustige oud & nieuw kunt vieren. Veel van die hotels zitten vaak al vroeg volgeboekt, dus wees er snel bij. 

Wil je zelf wel oud & nieuw vieren maar wil je jouw huisdier onderbrengen in een stille, veilige en huiselijke omgeving? Boek dan een oppas in een rustige, landelijke omgeving

Prettige Feestdagen!🎄❤️
P.S. Vergeet de resolutie van het nieuwe jaar niet! :)

 

 

 

 

 

Zie je op straat een hond met een gele strik lopen?

Houd dan even afstand, er kunnen namelijk meerdere redenen zijn waarom dit erg gewaardeerd wordt.

 

Rekening houden met elkaar hoeft niet moeilijk te zijn. Het kan het lopen op straat zelfs een stukje makkelijker maken.